Hem / OM OSS

OM OSS

Om Utvecklingspedagogik

Utvecklingspedagogik Sverige AB (UP) är ett familjeägt företag som startades av Jan-Åke Ahlström,1994. Idag drivs UP i andra generationen genom Jan-Åkes fyra barn.

Våra kärnverksamheter innefattar verksamhetsområdena skola samt omsorg enligt LSS och vi har sedan starten vänt oss till barn, ungdomar och vuxna med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och/eller intellektuell funktionsnedsättning.

Sammanlagt har UP idag drygt 700 elever, ca 270 brukare (inklusive KTT) och ca 550 medarbetare. UP är idag huvudman för sex skolor och nio omsorgsverksamheter.

Våra skolformer

Våra resursskolor vänder sig till elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning med omfattande och varaktigt stödbehov. Våra anpassade skolor vänder sig till elever med intellektuell funktionsnedsättning.

Vi driver:

Förskola

Anpassad grundskola

Anpassad gymnasieskola

Resursgrundskola

Resursgymnasium

Fritidshem

Våra omsorgsverksamheter

Våra omsorgsverksamheter vänder sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd och lyder under LSS-lagstiftningen.

Vi driver:

Daglig verksamhet

Gruppboende

Ungdomsboende

Korttidstillsyn

Nätverkande och öppna samtal

God utbildning och en utvecklande och trygg arbetsplats och boende för våra elever och brukare kräver särskilda insatser. Vi har ända sedan starten haft ett starkt och brinnande intresse för vår målgrupp och vi bjuder gärna in till samtal och bistår med vår kunskap, erfarenhet och kompetens kring elevers och brukares situation och behov.

Vi bjuder återkommande in beslutsfattare, intressenter och andra aktörer till öppna samtal med syfte att tillsammans kunna bidra till att skapa goda förutsättningar för alla inom vår målgrupp.

Är du kommunpolitiker i någon av de dryga 30 kommuner som våra elever och brukare är hemmahörande i?

Är du nyfiken på vår verksamhet och vill engagera dig för att göra skillnad och förbättra villkoren/förutsättningarna för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning?

Varmt välkommen att kontakta oss för ett besök eller samtal!

Bild på kostymklädd man som besöker skola

Att besöka en verksamhet ger ofta en annan insyn i och förståelse för hur vi bedriver vår verksamhet för våra elever- och brukargrupper.

Aktuellt från oss

 

Vår ambition är att vara en källa till information- och kunskapsspridning inom det som rör våra elevers och brukares vardag.

Skrolla —> eller klicka på en notis och läs mer.

Om aktuella händelser samt länkar till relevanta artiklar som berör vår elev- och brukargrupp.

Ansökningsperioden till våra resursskolor är öppen

Ansökningsperioden till våra resursskolor är öppen Ansökningsperioden för skolstart till läsåret 2025/2026 är öppen 2 september till 29 november 2024 Inför läsåret 2025/2026 kan ni söka till Resursgrundskola årskurs 2–8 och Anpassad grundskola årskurs 6–8. Ni hittar all information och kan göra er ansökan här på sidan: >Att ansöka till skola.

Nytt gruppboende

Nytt gruppboende i Norrtälje Utvecklingspedagogiks första gruppboende står nu färdigt! Vi ser fram emot att från årsskiftet välkomna våra nya hyresgäster och tillsammans med dem, vår nya medarbetargrupp och verksamhetschef skapa ett boende utöver det vanliga styrt av våra värderingar – framåt, tillsammans med hjärta och klokhet.

Öppet Hus i våra skolor

Öppet Hus i våra skolor Under året bjuder vi in till Öppet Hus. Öppet Hus är för er vårdnadshavare som är intresserade av en skolplacering för ert barn hos oss. Under Öppet Hus ges möjlighet att se våra skolor, möta pedagoger och få en inblick i vår verksamhet. Aktuella datum och tider: Häggviks Gymnasium 7/11 […]

Överklagan av Skolinspektionens avslag om nytt resursgymnasium

I början på året ansökte vi om att få starta ett nytt resursgymnasium i Farstaområdet. Planerad start är till läsåret 2024/20. Vår ansökan har sin grund i det behov av anpassad skolmiljö som vi ser finns för elevgruppen med stora stödbehov utifrån en NPF-diagnos.

Intresseundersökning: Nytt resursgymnasium i Farsta

Har du ett barn som är i behov av särskilt stöd och som ska börja i gymnasiet år 2025, 2026 eller 2027, då skulle vi uppskatta om ni fyller i denna intresseundersökning.

Ivssk-klassen vid Häggviks gymnasium medverkar i tidningen ”8 sidor”

Vi dansar varje fredag, hittar på egna danser och har kul!

”Jag är stolt över att jag satsade på det jag trodde på.”

Orden är Jan-Åke Ahlströms, grundare till Utvecklingspedagogik. Han var en sann eldsjäl i arbetet med att erbjuda barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning bästa tänkbara skolor och omsorgsverksamheter. 1994 var det första verksamhetsåret, och verksamheterna var då Häggviks Gymnasium, Svedenskolan (nuvarande Svedenskolan Bergshamra) och deras fritidsverksamheter samt Häggviks Skolinternat (nuvarande Häggviks Ungdomsboende). Viljan att driva verksamheter med hög kvalitet och göra skillnad lever kvar och är högst påtaglig. Likaså har det hela tiden funnits ett stort hjärta och brinnande intresse för dem som sökt sig till Utvecklingspedagogik. 

Det har funnits utmaningar på vägen men med hög kompetens, kvalitetsfokus och stort engagemang har vi genom åren rönt stor uppskattning hos såväl elever och brukare som av vårdnadshavare och närstående. Och av alla de medarbetare som varit med och format verksamheterna. 

Idag har vi sex skolverksamheter och nio omsorgsverksamheter i Storstockholmsområdet. Vi fortlever i myllan av de tankar som Jan-Åke Ahlström värnade; en orubblig tro på elevers och brukares egna förmåga, att alla yrkesroller är lika betydelsefulla och att gedigen kunskap är avgörande för att kunna uppnå hög kvalitet. Och inte minst, att utveckling är något som ska pågå hela tiden. 

Vision, värderingar och verksamhetsidé

UP är ett värderingsstarkt företag som alltid har våra elever och brukare i fokus. I alla våra verksamheter står deras trygghet, trivsel, kunskaps- och sociala utveckling i centrum – alltid utifrån den enskilda individens förutsättningar och behov. Det märks på många sätt i vår organisation:

I vår organisationsstruktur har vi elever och brukare högst upp, de leder och styr oss alla. Det är dem vi är till för.

Vi är nyfikna och arbetar aktivt med att få våra elevers- och brukares röster hörda. Vi skapar forum för samtal genom bland annat elevråd, matråd, brukarråd och husmöten.

Vi ställer höga krav på våra medarbetare och arbetar aktivt med kompetensutveckling utifrån vår kompetensmodell.

Vi samverkar gärna med andra aktörer och söker nya kontakter för att bidra med det vi kan och få möjlighet att utvecklas och lära av andra.

Vi tar ansvar för lärmiljön genom vårt koncept Rum i skola och omsorg, som vi utvecklat för att säkerställa att vi har tydliga, förutsägbara, trygga och trivsamma miljöer.

Vår verksamhetsidé

Vi erbjuder skola och omsorg för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Med hjärta och klokhet skapar vi hög kvalitet och individuellt utformade insatser som bidrar till utveckling, delaktighet och livskvalitet.

Våra värderingar

Sättet vi agerar på är avgörande för hur elever, brukare och vårdnadshavare, och även medarbetare, ska uppleva oss. Därför finns våra värderingar. De ska vägleda oss i hur vi ska agera och bemöta dem vi träffar, så att man får en liknande upplevelse oavsett vem inom Utvecklingspedagogik man kommer i kontakt med.

Värderingarna ska även bidra till att skapa gemenskap och stärka banden mellan kollegor och verksamheter.

Våra värderingar bidrar till tydlighet och kontinuitet, såväl internt som externt.

Läs mer

Kvalitet, Hållbarhet och Kompetens

– Så verkar vi

Att säkerställa hög kvalitet i våra verksamheter är viktigt för oss. Vi följer årligen upp vårt systematiska kvalitetsarbete på både verksamhets- och företagsövergripande nivå.

Läs här exempel på hur vi arbetar med att upprätthålla vår höga kvalitet:

Kontinuerlig utvärdering och förbättring: Vi utvärderar regelbundet våra processer, rutiner och resultat. Genom att identifiera områden för förbättring kan vi anpassa oss och ständigt utvecklas.

Tydliga riktlinjer och standarder: Vi har tydliga riktlinjer och standarder för våra verksamheter. Detta inkluderar allt från pedagogiska metoder till hygienrutiner och personalutbildning.

Engagerad personal: Våra medarbetare är vår viktigaste resurs. Deras utbildning och kompetens är två viktiga faktorer för att elever och brukare ska få förutsättningar att lyckas. För att säkerställa kunskap inom våra egna verksamheter och bidra till kunskapsspridning har vi byggt upp ett eget utbildningscenter som vi kallar UP Kompetens.

Återkoppling från elever, brukare, vårdnadshavare och anhöriga: Vi lyssnar aktivt på våra elever, brukare och deras familjer. Deras åsikter och erfarenheter hjälper oss att förstå vad vi gör bra och vad vi kan förbättra.

Hållbarhet och ansvar: I vårt hållbarhetsarbete har vi FN:s globala mål som utgångspunkt. Vi har integrerat hållbarhetsprinciper i våra verksamheter och genomför årligen aktiviteter både på verksamhets- och företagsnivå. Genom att omfamna dessa mål och agera med hjärta och engagemang är vår strävan att bidra till en mer hållbar och rättvis värld.

Läs mer

Ekonomi

– Så drivs vi

Utvecklingspedagogik Sverige AB är ett familjeägt företag i andra generationen. Vi driver våra skolverksamheter med tillstånd från Skolinspektionen samt våra omsorgsverksamheter med tillstånd från Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Vi driver även förskola med tillstånd från Norrtälje kommun.

Som fristående huvudman är vi i huvudsak ersatta via elevens och brukarens hemkommun. Vi har idag elever och brukare från ett 30-tal kommuner, framförallt från stockholmsregionen.

Med drygt 30 års erfarenhet har vi under åren byggt upp en organisations-, lednings-, och medarbetarstruktur som säkerställer att samtliga våra verksamheter kan utföra sina uppdrag med hög kvalitet.

Vi ska ge våra elever och brukare bästa möjliga utbildning och omsorg. De ersättningar vi får från kommunerna används effektivt för att skapa kvalitet i våra verksamheter, så att varje individ, efter sina förutsättningar, får utvecklas så långt som möjligt i sin kunskaps- och sociala utveckling.

Vår ambition är att nå en rörelsemarginal om 4 – 5%. Detta för att säkerställa långsiktighet, kvalitet, investeringar och utveckling. Samtidigt är det viktigt att ha en buffert som tryggar för elever, brukare och medarbetare under sämre tider. 

Läs mer
Hoppa över google maps blocket

Här finns vi

Fäll ut någon av de nedanstående rutorna för att se var vi finns och få kontaktuppgifter till verksamheten. Klicka på och interagera med kartan för att se de olika verksamheternas positioner.

15 verksamheter

Planetvägen 62, Norrtälje

(även Vigelsjövägen 17A)

Postadress: Box 482

761 24 Norrtälje

 

E-post: ann.kristin.ahim@up.se

Telefon: 076-723 68 88

Lommarvägen 43

761 52 Norrtälje

Telefon: 073 356 33 27

E-post: carina.kohl@up.se

Lommarvägen 43

761 52 Norrtälje

 

E-post: balderskolan@up.se

Telefon: 010-140 12 60

Edsbergsvägen 1

Sollentuna

 

E-post: henrik.porsvald@up.se eller

 

Telefon: 076-296 67 40

Häggviksvägen 4

191 50 Sollentuna

 

Telefon: 070-517 03 41

E-post: marcus.frykstedt@up.se

Häggviksvägen 4

191 50 Sollentuna

 

E-post: haggviksgymnasium@up.se

Telefon: 010-140 12 10

Häggviksvägen 4

191 50 Sollentuna

 

E-post: carina.hildingsson@up.se

Telefon: 072-450 70 58

Kottlavägen 116C

181 41 Lidingö

 

E-post: lunagymnasiet@up.se

Telefon: 010-140 12 50

Johannesfredsvägen 43

168 68 Bromma

 

Telefon: 076 -125 62 60

E-post: emil.stejdahl@up.se

 

Karlsövägen 9

121 55 Johanneshov

 

Telefon: 072-564 25 15

E-post: josephine.drottz@up.se

Johannesfredsvägen 43

168 68 Bromma

 

E-post: lunaskolanbromma@up.se

Telefon: 010-140 12 20

Karlsövägen 9

121 55 Johanneshov

 

E-post: lunaskolansodra@up.se

Telefon: 010-140 12 40 (Kl. 8.00-14.00)

Frimurarevägen 7D

181 41 Lidingö

 

E-post: carina.hildingsson@up.se

Telefon: 072-450 70 58

Hjortstigen 3

170 71 Solna

 

E-post: svedenskolanbergshamra@up.se

Telefon: 010-140 12 30 (främst e.m. mån-tors)

Hjortstigen 3

170 71 Solna

 

Telefon: 010-140 12 31

E-post: gun.lind@up.se