Hem / SKOLA

SKOLA

Skola hos Utvecklingspedagogik (UP)

Vi erbjuder förskola, förskoleklass, skola och fritidshem samt korttidstillsyn (KTT) för barn och elever med neuropsykiatrisk- och/eller intellektuell funktionsnedsättning. Vi driver resursskolor och anpassade skolor. 

Varje barn och elev i våra skolor ska vara huvudperson i sitt lärande. För oss betyder det att vi tar ansvar för att skapa en lugn och inspirerande lärmiljö där elevens delaktighet och intressen är viktiga. Vi arbetar för att skapa trygga relationer och att stötta i sociala sammanhang. Skoldagen präglas av en tydlig struktur med rutiner som skapar förutsägbarhet. Vi strävar alltid efter att alla våra barn och elever ska erbjudas utveckling, delaktighet och livskvalitet.   

Varmt välkommen till våra skolor!

För elever som går i våra skolor och deras vårdnadshavare finns information på SchoolSoft. Där kan ni bland annat följa elevens kunskapsutveckling, registrera frånvaro, ta del av matsedel och kontakta medarbetare på skolan. Logga in via knappen i vår meny eller klicka på denna länk.

Vad är en resursskola?

En resursskola är en skola som begränsar sitt mottagande till elever i behov av särskilt stöd. Elever i resursskolan följer samma läroplan som den ordinarie skolan men har i regel små undervisningsgrupper och hög vuxennärvaro samt anpassade lärmiljöer. För att tillhöra resursskolans elevgrupp ska elevens stödbehov ska vara av så omfattande karaktär att den inte kan tillgodogöra sig undervisningen i en ordinarie skolmiljö.

Vi erbjuder resursskolor i följande skolformer:

grundskola, anpassad grundskola,

gymnasieskola och anpassad gymnasieskola

Vad är en anpassad skola?

En anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola är en skola för elever som har en intellektuell funktionsnedsättning, IF. Elever i den anpassade skolan kan läsa ämnen eller ämnesområden. Undervisningen anpassas efter varje elevs förutsättningar och behov och ska ge eleverna goda förutsättningar för att kunna delta aktivt i samhället, bidra till personlig utveckling och social gemenskap.

Anpassad skola benämndes tidigare särskola.

Hoppa över Aktuellt från oss

Våra verksamhetsformer

 

Vi erbjuder olika verksamhetsformer inom skola och omsorg. Klicka och läs mer om de olika formerna.

Undervisning som bygger på specialpedagogik

– För trygghet, trivsel och studiero

Skoldagen ska vara begriplig, hanterbar, lustfylld och meningsfull för varje enskild elev. Specialpedagogik handlar om att skapa förutsättningar för lärande, utveckling och delaktighet. Vi på UP arbetar med tydliggörande pedagogik och anpassar och utmanar utifrån elevens behov. Vi erbjuder små undervisningsgrupper med hög vuxennärvaro vilket skapar goda förutsättningar för trygghet, trivsel och studiero i våra verksamheter.  

Elevhälsa

– För meningsfullt och lustfyllt lärande

Elevhälsan har en självklar och central roll i både undervisningen, på raster och i fritidshemmet/korttidstillsynen. Elevhälsan arbetar både främjande, förebyggande och uppföljande. Hos oss finns ett utökat elevhälsoteam på varje skola. Alla medarbetare arbetar elevhälsofrämjande för att skapa de bästa förutsättningarna för meningsfullt och lustfyllt lärande för varje elev.

 Engagerade pedagoger

 

 – För att vi värdesätter våra elever

Varje år, vecka, dag och lektion följer en given struktur. Det gör vår vardag begriplig och det kan både jag och eleverna vila i. Hos oss arbetar vi med något som vi kallar ”Ramlektion” det innebär en struktur som går att känna igen, oavsett vilket innehåll själva lektionen har. Jag upplever att när varje elev är trygg med strukturen får de lättare att fokusera på det pedagogiska innehållet i lektionen. De får mer energi över till eget lärande och samlärande med andra elever.

 

Jag och mina kollegor arbetar aktivt med att hitta balansen mellan anpassning och utmaning. Vi vet att våra elever har goda förmågor och möjlighet att utvecklas. Vi behöver ta ansvar för att skapa lärandesituationer som blir hanterbara med en kravnivå som är rätt utifrån elevens förutsättningar och behov. För mig är det viktigt att varje elev förstår målet och syftet med undervisningen på både kort och lång sikt. Jag tycker att det är viktigt med återkoppling till eleverna så att de får insikt i sin egen utveckling både kunskapsmässigt och personligt.

 

För mig är det viktigt att varje elev känner att hen är ”huvudperson” i sitt lärande!

 

Lärare i mellanstadiet

Lärmiljö

– För lärande och social samvaro

Vi strävar efter trygga, tydliga, lugna och trivsamma miljöer där varje barn och elev kan vistas i en miljö som bjuder in till lärande och social samvaro. Hos oss arbetar vi aktivt med vårt koncept ”Rum i skola och omsorg” vilket syftar till att öka kunskaper om rummens betydelse för livskvalitet och utveckling. Vi arbetar aktivt för att skapa och upprätthålla gynnsamma och ändamålsenliga fysiska miljöer. 

Hoppa över Aktuellt från oss

Våra skolor

 

Klicka på en skola för att läsa mer om den.